Servicebeheer en Communicatieplatform

Zakelijk bellen met Microsoft Teams

Z

Zakelijk bellen met Microsoft Teams

Microsoft Teams is tot op heden het snelst groeiende platform voor collaboratie. Bedrijven maken gebruik van Microsoft Teams voor (groep) communicatie, onderlinge samenwerking en het delen van content zoals documenten. De voorganger Skype for Business is hierdoor overbodig geworden en door Microsoft Teams vervangen.

De optie om bestaande zakelijke telecommunicatiediensten via Microsoft Teams te laten verlopen wordt in beperkte mate ondersteund. Is het wel mogelijk om vast en mobiele telefonie door Microsoft te laten verzorgen en wat zijn de tekortkomingen? Zakelijke telecommunicatiediensten zijn gereguleerd en aanbieders van telecommunicatiediensten dienen aan alle wettelijke eisen te voldoen. De telecommunicatie wetgeving is strikt inzake het waarborgen van privacy. Een telecomaanbieder heeft niet voor niets de verplichting om 112 noodoproepen naar de juiste alarmcentrale te routeren.  Ter illustratie is er door het Europese Hof van Justitie daterend juni 2019 bepaalt dat Microsoft de dienst SkypeOut moest registeren als openbare elektronische communicatiedienst. [1] In de jarenlang lopende rechtszaak tussen Microsoft en de Belgische toezichthouder (BIPT) gaf Microsoft aan dat de dienst SkypeOut geen gereguleerde telecommunicatiedienst zou zijn. Door de uitspraak van het Europese Hof van Justitie was Microsoft (Ireland) verplicht te registreren als telecomaanbieder voor diensten. Microsoft is overigens niet in het bezit van een telecomoperator vergunning.

Het volgende pronkjuweel is bellen met Microsoft Teams waarmee naar iedere telefonie aansluiting in de wereld kan worden gebeld. Microsoft heeft echter niet in alle landen een eigen telecommunicatienetwerk en telefoonnummer beheer waardoor ze niet voldoen aan de wettelijke eisen. Een voorbeeld hiervan is Nederland, waar Microsoft geen telecomoperator vergunning heeft en hierdoor noodgedwongen telefoonnummers moet afnemen bij derde partijen. Door het ontbreken van een telecomoperator vergunning kan Microsoft tevens geen nummerportering en nummerbehoud aanbieden. Een belangrijk punt is ook dat Microsoft geen ondersteuning kan bieden voor een (zakelijk) servicenummer met verkorte doorkiesnummers. MachCloud’s unieke platform ondersteund verkorte doorkiesnummers echter wel, ook in combinatie met een bestaande PBX.

Direct Routing

De andere mogelijkheid om te bellen met Microsoft Teams kan door middel van Direct Routing. Het nadeel hiervan is dat er in combinatie met Direct Routing de verplichting is gebruik te maken van een door Microsoft gecertificeerde Session Border Controller (SBC) leverancier, die tevens ook de publieke verbinding naar het Microsoft Cloudplatform verzorgt. De verbinding van het telefonienetwerk naar de SBC wordt verzorgt door een telecomaanbieder. Mogelijk is hier sprake van marktmonopolie. Let op! De volledige verantwoording van Microsoft stopt bij de SBC die over het algemeen enkelvoudig is uitgevoerd, zonder encryptie beveiliging voor het belverkeer. Het laten managen van de SBC door een derde partij is verreweg van optimaal en kan leiden tot grote beveiligingsrisico’s. Het beheer van de telecommunicatiedienst is verdeeld over verschillende partijen en wordt er gebruik gemaakt van een publieke clouddienst voor bedrijfskritische telecommunicatie. Dit alles kan leiden tot ongewenste onbereikbaarheid bijvoorbeeld bij 112 noodoproepen. Indien er een SBC storing optreed dan gaat als gevolg daarvan het Microsoft netwerk voor telecomdiensten offline. Platform redundantie is daarom voor bedrijfskritische communicatie noodzakelijk.

MachCloud oplossing voor Microsoft Teams

Om bovenstaande risico’s te beperken heeft MachCloud een geheel unieke en gepatenteerde Direct Routing oplossing ontwikkeld. Hierdoor is de verbinding vanaf het begin tot het einde beveiligd en versleuteld zonder gebruik te maken van een SBC of derde partijen. MachCloud’s platform is gebaseerd op een redudante geografisch gescheiden private clouddienst. Het aansluiten van een bestaande PBX of Contact Center op Microsoft Teams is met MachCloud bijzonder eenvoudig, zonder vereisten zoals migratie of nummerportering.

MachCloud is een geregistreerde Telecom Operator met eigen netwerk, nummers en diensten. Een groot voordeel voor onze partners en klanten is dat wanneer het Microsoft Teams platform offline gaat, de telecomdienst en gebruiker van MachCloud bereikbaar blijft. De onderneming en haar klanten zijn verzekerd van continuïteit en bereikbaarheid.

MachCloud oplossing voor Microsoft Teams-Direct-Routing
MachCloud oplossing voor Microsoft Teams Direct Routing

Microsoft Teams is een perfecte tool voor collaboratie, maar in veel gevallen is het niet mogelijk de bestaande zakelijke telecommunicatiedienst te vervangen. In de huidige opzet zou Microsoft Teams eigenlijk als een nieuw type “device” moeten worden gezien, naast bijvoorbeeld een vast toestel of mobiele telefoon. Een smartphone kan samen met de Microsoft Teams app goed functioneren als een zakelijke toestel. Om dit mogelijk te maken moet de onderliggende telecommunicatiedienst en netwerk wel voldoen aan alle wettelijk eisen zoals hoge beschikbaarheid en back-up schakelingen. Dit is exact de service en kwaliteit die MachCloud aanbiedt.

MachCloud is de specialist voor zakelijke bedrijfscommunicatiesystemen waarbij een (Cloud)PBX wordt geïntegreerd met Microsoft Teams. Heeft u advies nodig? Neem dan contact met ons op via www.machcloud.com of +31 88 622 4000.

[1] HvJ EU 5 juni 2019, C-142/18, ECLI:EU:C:2019:460 (Skype Communications).

Servicebeheer en Communicatieplatform

Volg ons

MachCloud is uw leverancier van oplossingen voor cross-platform unified communication.

Categorieën

Meest recente berichten